Besicilik, günümüzde çoğunlukla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için yapılmaktadır. Besi hayvancılığı konusunda zorlu pek çok konu bulunmaktadır. Bu sebeple hassasiyetle yapılması gereken işlerden biridir.
Besi hayvancılığı, yem ve hayvan bakımı açısından maliyetlidir. Maliyet açısından oldukça yüksek meblağlar ile öne çıktığından dolayı desteğe ihtiyaç duyulan bir iş koludur. Bu sebeple besi hayvancılığı ile ilgilenen bireylere devlet desteği de verilmektedir. Peki besi hayvancılığı nedir, besi danası nasıl yetiştirilir?
Besi Hayvancılığı Nedir?
Ahırlarda ıslah edilerek ve iyi cinse sahip hayvanlar kullanılarak yapılan besi hayvancılığı, et ve süt verimi sağlanması için gerçekleştirilen bir hayvancılık türüdür. Kaliteli süt ve et veriminin elde edilebilmesi için besi hayvanları kaliteli bakılmaktadır. Kaliteli yem verilerek kaliteli bakım yapılmaktadır. Bu sebeple elde edilen et ve sütten yüksek verim beklenmektedir.
Ülkemizde yapılan besi hayvancılığında çoğunlukla büyük baş hayvanlar tercih edilmektedir. Et ve süt veriminin fazla olmasından dolayı genellikle büyük baş hayvanlar tercih edilmektedir. Küçükbaş hayvanlarla karşılaştırıldığında bakımının daha zor olması, kaliteli bakım ortamının oluşturulmasına gereken önemin verilmesini de beraberinde getirmektedir.
Katkılı besinler yerine organik besinlerin tüketilmek istenmesi, besi hayvancılığının önünü açan etkenlerden biri olmaktadır. Organik ürünler elde edebilmek için sağlıklı hayvanların yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu gereklilik yerine getirildiği takdirde, hayvanın eti ve sütü istenilen verimde olmaktadır. Bu sayede kaymak, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerinin hepsinin organik ve kaliteli olmasına yol açılmış olmaktadır.
Besi Danası Nasıl Yetiştirilir?
Kalitesinden şüphe duyulmayan ürünleri tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı ve organik besinlerin tüketilmesinde önemli bir role sahip olan besi hayvancılığı da bu noktada karşımıza çıkmaktadır.
Besi danası yetiştiriciliği için yalnızca yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bakımı yapmak yeterli olmamaktadır. Hayvanların bakımının yanı sıra geniş alanlarda gezebilmeleri, rahatça hareket edebilmeleri ve güneş ile temasta bulunmaları gerekmektedir. Bu uygulamalar ile besi danasının doğal yaşam döngüsü gerçekleştirilmiş olmaktadır. Bu sebeple yaz mevsiminde imkanlar yeniden değerlendirilerek hayvanların çayırlarda gezintiye çıkabilmesi sağlanmalıdır.
Düzenli olarak hayvanların kontrol edilerek özenli bir bakım sağlanması besi hayvancılığının ön koşuludur. Bu sebeple hem maddi hem de manevi bakımdan hayvanların bakımının en doğru şekilde sağlanması gerekmektedir.