Ülkemizde montofon adıyla bilinen Brown Swiss süt ve et verimi açısından verimli bir ırktır. Anavatanı İsviçre Alpleri olan Brown Swiss çok süt vermesinin yanı sıra iri olmaları nedeniyle et üretimi için kullanımı nedeniyle kombine bir ırk olarak bilinir. Sığır hastalıklarına ve virüslere karşı bağışıklık sistemi kuvvetlidir. Bu nedenle ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir.
Montofonun anavatanı olan İsviçre Alpleri engebeli ve dağlık yapısı ile dikkat çeker. Ekstrem arazi ve iklim şartları Montofon için verimli bir ortam sunmuştur. Montofon, Holstein’ın ardından dünyanın ikinci büyük sütçü ırkı olarak bilinir.
Brown Swiss (Montofon) Özellikleri
Brown Swiss süt denilince Holstein’den sonra akla gelen ilk ırktır. Bu süt ırkının rengi koyu kahverengi ya da gri-kahverengi olabilir. Ağız kenarı açık renklidir. Canlı ağırlığı 600-700 kg arasında değişir. Cidago yüksekliği erkeklerde 137-148 cm’dir. Dişilerde ise 130-137 cm civarındadır. Erkeği ve dişisi boynuzludur. Güçlü kas yapısına sahiptir.
Montofon ineğinin meme yapısı dolgun ve düzgündür. Bu inekler genellikle boynuzsuzdur. Erkeklerde ise küt ve kısa boynuz olabilir. Sırt boyunca uzanan ve ester çizgisi olarak bilinen açık renkli bir bölge bulunur.
Bu ırk türü sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. Montofon inekler, diğer sığır ırklarına göre daha dayanıklıdır. Bakımsızlığa dayanıklıdır. Huysuz ve aksi olduğu bilinir. Montofon inekleri, diğer sığır ırklarına göre vücut mukavemeti ve hastalıklara karşı dayanıklılığı daha yüksektir.
Brown Swiss (Montofon) Verim Özellikleri
Brown Swiss (Montofon) süt ve et verimi açısından verimli bir ırktır. Brown Swiss diğer süt ırklarına kıyasla zorlu ve güç koşullara karşı daha dirençlidir. İnekleri 9-12 yaşına kadar damızlık olarak kullanılır. Yıllık süt verimi 3500-4000 kilogram civarındadır. Laktasyon döneminde süt verimi ise 5000 – 6000 litredir. Sütteki yağ oranı ise %3,5-4 oranındadır.
Brown Swiss (Montofon) ülkemizde en çok tercih edilen inek ırkları arasındadır. Gerek inekleri gerekse danaları sığır yetiştiricileri tarafından rağbet görür. Yapısı itibarıyla yüksekliği fazla, iklim şartlarının zor olduğu bölgelerde dahi her türlü iklim şartlarında verim kaybı yaşamaması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.