Süt sığırcılığında sürünün sürekliliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Sürekliliği sağlamanın vazgeçilmez ögeleri arasında ise buzağıların bakımı vardır. Buzağıların bakım sürecinde gösterilmesi gereken özen ve sağlanan başarı gelecekte sürü sağlığını ve sürekliliğini mümkün kılar.
Buzağı bakım ve beslenmesinde işletmenin istediği başarıya ulaşabilmesi için özen gösterilmesi gereken temel unsurlar aşağıda verilmiştir.
- Doğuma Hazırlık Süreci: Doğuma iki ay kala buzağının anne karnında gelişmesi %50 oranında tamamlanması ve annenin diğer süt verme dönemine hazır olması için kuruya alınması gerekir. Doğuma bir hafta kala annenin loş, sakin ve bol altlıklı bir ortamda, diğer hayvanlardan uzak bir şekilde bakılması gerekir.
- Doğum: Doğumun hemen ardından buzağının ağız ve burnunun etrafı hemen temizlenmelidir. Annenin yavrusunu yalaması sağlanması gerekir. Bu sayede buzağının solunum ve dolaşım sistemi ilk kez çalıştırılmış olur. Göbek kordonu 4 ile 5 santimetre mesafeden kesilmelidir. Aynı zamanda hijyenik bir şekilde doğumun yaptırılması önemlidir.
- Doğumdan Sonraki Beslenme: İlk bir saat içinde buzağının en az 2 litre ağız sütü içtiğinden emin olunması gerekir. Buzağıya ilk 3 gün anne sütü günde ortalama 5 kez içirilmelidir. Aynı zamanda günlük 4 ile 5 litre arasında süt tüketmesi gerekir.
- Ağız Sütü (Kolostrum): Ağız sütü, bağışıklık sağlayan madde içerdiği için oldukça önemlidir. Aynı zamanda yoğun miktarda kazein, A vitamini ve mineral içeren ağız sütü, buzağının bayatta kalabilmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu sayede anne karnında iken sindirim kanalında toplanan mekonyum içeriğinin atılması da sağlanmış olur.
Buzağı Bakımında Suyun Önemi
Buzağı doğduktan sonra buzağı besleme programı içerisinde temiz su serbest bir şekilde bulunmalıdır. Rumen gelişimi, tüketilen kaba yemlerin ayrışabilmesi ve canlı ağırlığının artabilmesi için su, buzağı için zorunlu bir gereksinimdir.
Başlangıç Dönemi Bakımı
Bu dönemde buzağıların sağlıklı gelişimlerinin sağlanması, sürdürülmesi, hastalıklardan ve bulaşmalardan korunabilmesi için kişisel bölmelerde bakılmalarında fayda vardır. Bölmeler, bol altlıklı, havadar, temiz, gün ışığından yararlanabilme imkanı veren ve hakim rüzgarlardan korunaklı olarak planlanmalıdır.
Başlangıç Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Sütün Önemi: Süt 38 derece sıcaklıkta biberon ile gerekli önlemler alınarak verilmelidir. Hava şartlarının zorlu olduğu zamanlarda %50 artırılarak verilmesi buzağıya faydalı olacaktır. Süt, kolay bir şekilde canlı ağırlığının %10’unu aşmayacak şekilde tüketimine sunulabilir. Buzağı günde 1 kilogram buzağı başlangıç yemi tüketmeye başladığı zaman sütten kesilebilir.
- Buzağı Başlangıç Yeminin Önemi: Doğumdan sonraki 3. günden itibaren başlangıç yemi buzağının serbest tüketimine sunulmalıdır. Pelet kalitesinin yüksek olması gerekir. Aynı zamanda yüksek protein içermelidir.
- Kuru Otun Önemi: Buzağı günlük olarak 500 ile 600 gram aralığında başlangıç yemi tüketmeye başladıktan sonra iyi kaliteli kuru ot yemeye başlayabilir. Kötü kaliteli kuru ot hayvanın sağlığını olumsuz bir şekilde etkiler. Bu zamanda bakım ve beslenmedeki değişikliklerin aynı zaman dilimi içerisinde yapılmaması, buzağıların gelişimi bakımından önem taşır. Buzağıların ayrı barınaklarda bakılması gerekir.
Büyütme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bu zamanda sağlıklı buzağılar toplu barınaklara alınarak bir arada bakılabilir. Aynı zamanda buzağı büyütme programı konusuna da özen gösterilmesi gerekir. Bu dönemde buzağıların önünde iyi kaliteli buzağı büyütme yemi, temiz ve serbest su ile iyi kalitede kuru ot bulunmalıdır. Aynı zamanda buzağıların temiz ve kuru altlıkları havadar bir yerde, gün ışığını gören bir konumda olmalıdır. Hayvan sayısına göre yemlik ve padokların sunulması gerekir.