Buzağılarda ilk doğduklarından itibaren yoğun yapılı ve koruyucu maddeler içeren ağız sütü kullanımı söz konusudur. Kolostrum yani ağız sütü, doğumdan sonraki ilk günde meme bezlerinde meydana gelen ve üç dört gün süren bir salgıdır. Bunun ardından ise süte dönüşür. Doğumdan sonra geçen ilk 24 saatte hastalık risklerine karşı oluşan koruyucu maddeleri içeren ağız sütü yavruyu koruyan bir özelliğe sahiptir.
Annenin ürettiği koruyucu maddelerin yavruya aktarılması ağız sütü vasıtası ile gerçekleştirilir. Daha sonraki saatlerde koruyucu maddeler azalma gösterir. Ağız sütü içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile zengin içeriğiyle koruma 3 ile 4 dört gün arası bir süre devam eder. Ağız sütünün ardından buzağı maması kullanılması tavsiye edilir.
Buzağı Maması Nedir?
Buzağının işkembesinin otu ve yemi sindirebilmesi için gelişimini sürdürmesi gerekir. Bu dönemde süt ya da buzağı mamalarından faydalanılabilir. Buzağı maması, %100’e yakın düzeyde süt proteinleri içerir. Buzağı mamasının buzağılarda ağız sütünden sonra kullanılması tavsiye edilir.
“Buzağı maması nedir?” sorusu hayvancılık ile ilgilenenlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Buzağı maması, süt yerine geçer. Toz halinde bulunan yemler ılık suda eritilir. Ilık şekilde buzağıya içirilir. Buzağı mamalarına peynir altı suyu da denir. Sindirilebilen yapısı sayesinde buzağı maması buzağının gelişiminde etkilidir. Aynı zamanda buzağının ishal olmasını da engeller. Bunun sebebi sindirilemeyen protein ve yağlar bağırsaklara geçer. Bu da ishale neden olur.
Buzağı Maması Hazırlama
Buzağı maması hazırlanışı zor değildir. Dikkatli ve özenli bir şekilde hazırlandığında buzağıya oldukça yararlı bir besindir. 40 ile 45 aralığında sıcaklıktaki 4 litre suya 1000 gram mama eklenmelidir. Mamanın düzgün bir şekilde karıştırılması önemlidir. Ardından karışıma aynı sıcaklığa sahip 4 litre daha su eklenmelidir. Homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılması gerekir. Bu sayede 8 litrelik sıvı mama elde edilmiş olur.
Hazırlanan buzağı mamasının 38 derece sıcaklıkta yavruya verilmesi gerekir. 1 kilogram mama ile 7 litrelik mama da hazırlanması mümkündür. Bu durumda mama daha kaliteli olur. Buzağı maması, kolostrumun hemen ardından günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez verilir. Canlı ağırlığının %10’u kadar mama karışımı verilmelidir.