Buzağı ishali, yeni doğan buzağılar için oldukça zararlı bir durumdur. Yeni doğan buzağılara ciddi zararlar veren bir sağlık sorunu olan buzağı ishali, önem verilmesi gereken bir konudur. İneklerin erken dönemde yaşadığı ciddi sağlık sorunları arasında yer alan ishal, hayvanları yakından etkiler. Hayvanların yaşadığı diğer sağlık sorunları ile ilgisi de olduğu görülmektedir.
İshal, sütten kesilmemiş buzağılarda sıklıkla görülmektedir. Bu hastalık hayvanların erken dönemde hızlı bir şekilde ölümüne yol açmaktadır. Bu hastalık tespit edilmezse ve tedavi edilmezse, artan işgücü ihtiyacı ve üreticiler için git gide artan bir maliyetle sonuçlanmaktadır.
Buzağılar Neden İshal Olur?
Enfeksiyöz olmayan ishalin birçok nedeni vardır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir.
- Buzağıların kirli, rutubetli, aşırı kalabalık, havasız, çok sıcak veya soğuk barınaklarda yetiştirilmesi,
- Yeni doğan buzağıların yetişkinlerle bir arada tutulması,
- Stresli ortamlar,
- Buzağının yeterli miktarda ağız sütü alamaması,
- Düzensiz beslenme,
- İçirilen sütlerin bozuk ya da soğuk olması,
- Zor doğum,
- Gebeliğin 7. ayından sonra nakledilmesi
Ishale neden olan sebepler arasında yer alır. Buzağı ishalinin sebeple değişiklik gösterse dahi, beslenme, iyi yönetim, bağışıklık sistemi, patojenler ve toksinler ile tedavi seçenekleri değerlendirilerek hastalık önlenebilmektedir.
Buzağı İshali
Buzağı ishali, hızlı dehidrasyon sebebi ile ölüme sebep olan ishalli bağırsak enteritidir. Buzağıları ciddi sağlık sorunları ve ölüm ile baş başa bırakan buzağı ishali, çeşitli belirtilerle karşımıza çıkmaktadır. Buzağı ishali belirtileri aşağıdaki gibidir.
- İştahsızlık
- Çökük gözler
- Kölik belirtileri
- Ayağa kalkmada ya da ayakta durmakta güçlük
- Dışkıda kan
Uygun şekilde tedaviye başlanmadığı takdirde buzağılar hipoglisemik komaya girebilir ve ölebilir.
Buzağı İshali Nasıl Önlenir?
Buzağılar, işleyen bir bağışıklık sistemi olmadan doğar. Seril ve saf olarak doğan buzağıların ilk enfeksiyon riski ağıl ve annedir. Temiz bir ağıl ve anneden hızlı bir şekilde ayrılma, oluşabilecek olumsuz hastalıkları önleyebilmektedir. Sütten kesilmiş buzağının ishalden korunabilmesi için aşağıdaki temel alanlara odaklanmak gerekmektedir.
- Patojen maruziyetinin en aza indirilmesi
- Veteriner doktor eşliğinde geliştirilen aşı programının gerçekleştirilmesi
- Uygun anne sütü ve beslenme yöntemi
- Hasta buzağının erkenden teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması