Memeli hayvanlarda görülen hipokalsemi, vücutta bulunan kalsiyum seviyesinin düşmesi sonucu oluşan sağlık sorunudur. Süt humması olarak da adlandırılan hipokalsemi, kandaki kalsiyum ve fosfor seviyesinin azalması sebebiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Çiftçiler arasında doğum felci olarak da bilinen bu hastalık, sığırlarda genellikle doğum sonrasında oluşan metabolik bir hastalıktır. Peki, sığırlarda süt humması belirtileri nelerdir?
Hipokalsemi (Süt Humması) Nedir?
Kalsiyum, başta kemik sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas fonksiyonları gibi önemli biyolojik süreçlerin gerçekleşmesinde önemli bir görev üstlenir. Sığırlarda doğum sürecinde artan laktasyon, vücuttaki kalsiyumun taşınmasını ve süt yolu ile atılmasını sağlar. Laktasyon artışı, bağırsaklarda emilim ve kemiklerde mobilizasyon oluşmasına neden olur. Kemiklerdeki mobilizasyon, beklenenden hızlı olduğu takdirde sığırlarda kalsiyum düşmesine ve dolayısıyla hipokalsemi oluşmasına neden olur.
Süt veren sığırlar, yüksek miktarda kalsiyum içeren süt üretmeleri sebebiyle vücutlarındaki kalsiyum ve fosfor seviyeleri düşebilir. Bu durumda yeterli kalsiyum alımı sağlanmazsa, vücut kalsiyumu kemiklerden ve diğer dokulardan çekmeye başlar. Sığırlarda hipokalsemi rahatsızlığı, veteriner hekim tarafından tedavi edilmediği sürece ciddi sağlık problemleri oluşmasına neden olabilir.
Hipokalsemi (Süt Humması) Belirtileri Nelerdir?
Sığırlarda hipokalsemi belirtileri, genellikle klinik veya subklinik olarak gözlemlenebilir. Klinik vakalarda kandaki kalsiyum seviyesinin 4 miligram altında olduğu bilinirken subklinik vakalarda ise kalsiyum düzeyi 7.5 miligram altına düşebilir. Sığırlarda hipokalsemi belirtileri görüldüğünde tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde hayvanların süt verimi azalabileceği gibi çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Kas Krampları
Hipokalsemi (süt humması) yaygın olarak görülen belirtisi, kaslarda ağrı veya kramp oluşmasıdır. Özellikle bacak ve boyun gibi bölgelerde kramplar oluşabilir. Kramplar ani ve şiddetli olabilir ve zamanla tekrarlayabilir. Oluşan bu kas krampları, sığırlarda sallanarak yürümeye veya ayaklarda veya baş bölgesinde titremeye neden olabilir.
Kas Zayıflığı
Kalsiyum, kasların kasılma ve gevşeme fonksiyonları için gereklidir. Sığırlarda hipokalsemi, kasların güçsüzleşmesine ve zayıflamasına neden olabilir. Bu sebeple sığırların ayakta durmada güçlük yaşamasına sebep olabilir.
Halsizlik ve Yorgunluk
Kalsiyum ve fosfor, vücutta enerji üretimini ve iletimini etkileyebilir. Sığırların vücutlarında kalsiyum ve fosfor oranının düşmesiyle halsizlik ve yorgunluk hissi oluşturabilir. Bu sebeple gözlerde sabit bakış yaygın olarak görülen hipokalsemi belirtilerinden biridir.
Yem Yememe ve Bulantı
Sığırlarda kalsiyum dengesizliği, iştahın kapanmasına neden olabilir. Bu nedenle sığırlar yem tüketmek istemez ve bulantı, kusma ve kabızlık gibi sindirim sorunları da görülebilir.
Belirli Bölgelerde Oluşan Şişkinlik
Sürekli uzanma ve hareket etmeme isteği, sığırlarda yaygın olarak görülen hipokalsemi belirtilerinden biridir. Dolayısıyla yatmaya bağlı olarak sığırların vücutlarının belirli bölgelerinde şişlik de oluşabilir.
Hipokalsemi, sığırların verimliliğini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Bu nedenle, süt veren sığırlarda hipokalsemi belirtileri görüldüğünde, bir veteriner hekime başvurarak uygun tedavi ve önlemlerin alınması önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, sığırların sağlıklı bir şekilde verimli bir laktasyon (süt verme) dönemi geçirmesine yardımcı olur.
https://anadoluhayvancilik.com/
Kaynak: bursadsyb.org.tr/