Yetiştiricilerin pek çok kez göz ardı ettikleri ve önemsemedikleri konuların başında tırnak bakımı gelmektedir. Sığırlarda topallık ve ayak hastalıkları tedavisi hem hayvan sağlığı hem de işletme ekonomisi bakımından önemlidir. Bu nedenle ideal ayak banyosu ve tırnak bakımı ayak hastalıklarının ve bununla birlikte meydana gelebilecek bütün kritik hastalıkların önüne geçilmesinde oldukça etkili bir yoldur.
Sığırların tırnak sorunlarının sonucunda süt verimi %20 – %25 dolayında düşer. Tırnak rahatsızlığının görülmesinin ardından yapılan tedavi masrafları da artar. Sığırlarda tırnak problemleri ile mücadele edebilmek için minimum iki ayda bir hayvanların tırnaklarının kontrol edilmesi gerekir. Bu işlem, sağım sırasında veya hayvanların temiz ve düz bir zeminde yürümeleri sırasında yapılabilir.
Sığırlarda tırnak bakımı; genç hayvanlarda ilk kez 9 ile 12 aylık yaş aralığında, ineklerde senede minimum iki kez, damızlık boğalarda ise 4 ayda bir kez doğru bir şekilde kontrol edilmelidir. Hayvanların rutin bir şekilde izlenmesi ve normal yürüyemeyen ya da tırnakları uzayan sığırların en hızlı şekilde muayene edilmesi gerekmektedir.
Sığırların tırnak bakımı meraya çıkmadan en az 4 hafta önce gerçekleştirilmelidir. Mera zamanı bittiği zaman sürü ahıra alınmadan tırnak bakımının tekrarlanması gerekir. Tırnak bakımında bilinmesi gereken ilk nokta hayvanın yaşamsal faaliyetlerini rahatça gerçekleştirebileceği sağlıklı uzunlukta ve dokuda olmasıdır. Sağlık açısından tırnakta yapılan; kesme ve dezenfekte etme işlemlerinin bütünü tırnak bakımıdır.
Sığırlarda Tırnak Bakımının Amacı
Sığırlarda ayak bakımı; tırnak düşmesi ve tırnak kalınlaşması, tırnak çatlakları, taban ülserleri, taban ezikliği ve ökçe aşınması, tırnak arasında çıkan yaralar, laminitisler, kıl torbası yangıları, eklem şişmeleri, tendonların zedelenmesi gibi hastalıkların erkenden teşhis edilmesi, tedavisi edilmesi ve engellenmesi amacı ile yapılır.
Sığırlarda Ayak Banyoları
Ayak ve tırnak sağlığını korumak, sığırlar için hayati önem taşır. Sığır ayak banyosu da bu noktada büyük bir öneme sahiptir. Ayak banyoları, tırnağın dayanıklılığını artırmak ve ayak hastalıklarını tedavi etmek amacı ile hayvanların yürütülerek içinden geçirildikleri ya da bir süre içinde tutuldukları, içi özel solüsyonlu su ile doldurulmuş havuzlardır. Ayak banyolukları taşınabilir ya da sabit bir şekilde imal edilebilir.
Sığırlarda Ayak Banyosunun Amacı
Meydana gelen enfeksiyonu gidermek, ayak üzerinde yer alan bakterileri öldürerek dezenfeksiyonunu sağlamak, tırnak üzerindeki çamur kalıntılarını temizlemek, tırnakları güçlendirmek, tırnak çevresindeki deriyi kuvvetlendirmektir. Ancak ayak banyoları ekstra iş gücü gerektirir. Bu nedenle ekonomik giderleri daha fazladır ve çevre, insan, hayvana zararlı kimyasallar kullanımı olduğundan dezavantajlara sahiptir.
Sığırlarda ayak hastalıklarında kullanılan antibiyotikler, formalin %5, bakır sülfat %5, çinko sülfat %5, organik asit ürünlerinin ayak banyosunda kullanımı ve yararları kanıtlanmıştır. Hipoklorit, kireç, tescilli dezenfektan, tuzlu su, glutaraldehit, kombine ürünler ve sıcak suyun etkinliği ise henüz kanıtlanmamıştır. Sıcak su, ayak enfeksiyonlarının bulaşma ve yayılma tehlikesi yüksek olduğunda tercih edilebilir. Sırayla; bir sıcak su banyosu, bir ayak banyosu şeklinde uygulanmaktadır.
Ahşap tırnak tabanı ürünlerini incelemek ve sipariş vermek için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.