Modern hayvancılık sağlıklı ve iyi planlanmış ahırlar ile başlar. Ahır ile hayvanların bir bütün olarak düşünülmesi gerekir. Eldeki verimli süt sığırlarının bu şekildeki ahırlarda barınması gereklidir. Ahır planlaması yapılırken, hayvan sayısının gelecekte artacağı düşünülerek yapılmalıdır. Ahırda ineklerin bakıldığı yer dışında, buzağıların, hamile ineklerin, kurudaki ineklerin barınacağı bölmeler aynı zamanda karma yem ve kaba yem depoları, silaj yeri, katı ve sıvı gübre depolarının birlikte planlanması gerekir. Hayvan sayısının artması ile işletmelerde yem hazırlama, dağıtma, otomatik içme suyu sağlayan aparatlar gibi alet ve makinelere gereksinim duyulur. Süt sığırcılığında hayvan sayısına göre uygun sağım makineleri kullanılması gerekir.
Ahır Yeri İyi Seçilmeli
Ahır projeleri, ahır yapılacak olan yerin imar durumu ve çevre koşulları göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Ahırın yönü doğu ya da güney tarafına bakılmalıdır. Havalandırmasının iyi olması gerekir. Kış ve yaz yolu açık olması gerekir. Haberleşmenin kesilmemesi önemlidir. Üretilen sütün toplama merkezine taşınması da kolay, güvenli ve ucuz olması gerekir.
Ahırlar Projeye Göre Yapılmalı
Hayvanların verimine; ahır içindeki havalandırma, bağıl nem, aydınlatma, ortam havası ve sıcaklığının bileşiminin etkili olması gerekir. Ahır tabanı toprak seviyesinden yukarıda yapılmalıdır. Temelin derinliği ise 30 ile 40 santimetre aralığında beton olmalıdır. Kapalı ahır modelleri düşünüldüğünde ahır büyüklüğüne bağlı olarak duvarların yüksekliği 2,5 – 3 metre olmalıdır. Aynı zamanda sıvalı olması gerekir. Tavanın olmaması gerekir ve çatı örtüsü kiremit ya da atermitten yapılmalıdır. Duvarların yılda 2 kez kireç badanası yapılması gerekir.
Havalandırma sayesinde ortamdaki kirli ve sıcak hava, zararlı gazlar, istenmeyen kokular dışarı atılmalıdır. Aydınlatma ile yemleme ve iş kolaylığı sağlanır. Ahırlarda yeteri kadar aydınlatma sağlanması adına iklim koşullarına göre ahır taban alanının 1/15 ya da 1/20 genişliğine sahip olan pencerelerin belirli aralıklar ile yerleştirilmesi gerekir. Pencereler hayvanların sırt hizasından yukarıda olmalıdır. Üstten içeriye açılacak şekilde olması gerekir. Yapay aydınlatmada taban alanının 1 metre karesine 2,5 – 3 wattlık ampul ya da floresan kullanılabilir. Kapıların tek ve çift kanatlı olması gerekir. Aynı zamanda ineklerin sığabileceği genişliğe sahip olmalıdır.
Yüksek sıcaklık ve nem süt sığırlarının veriminde düşüş meydana getirir ve hastalık kapmalarına neden olur. Aşırı sıcaklar hayvanları fazlaca rahatsız eder. Yem yeme kapasitesi nedeni ile süt verimi düşer. Bu havalarda ahırlarda havalandırma sağlanması gerekir. Dışarıda gölgelik ve su püskürtme gibi şekiller ile hayvanların serinletilmesi gereklidir. Süt sığırı ahırları yapılan yerin iklim şartlarına ve isteğe bağlı olarak 3 farklı çeşitte yapılır.
- Bağlı Duraklı Ahırlar
- Serbest Açık Ahırlar
- Serbest Duraklı Ahırlar