İşletmelerin geleceği ve sürdürülebilirliği için buzağıların sağlıklı bir şekilde gelişme göstermesi gerekir. Sürüyü korumak ve geliştirmek, karlı bir hayvancılık yapabilmek için ırk özelliklerine uygun nitelikte hayvanlar, anaç hayvanlara dahil edilmelidir. Bu amaca ancak doğru beslenme planı yapılarak ve uygulanarak ulaşmam mümkün olabilir.
Buzağılar için en önemli beslenme zamanı boğumdan sonraki ilk 2 ve 10. saatler arasıdır. Bu zaman diliminde içirilecek olan ağız sütünün yüksek miktarda antikor içermesi gerekir. Ağız sütü, annenin sahip olduğu bağışıklık gücünü direkt olarak buzağıya aktarır. Doğumdan sonraki 3. gün, su ve buzağı başlangıç yemi buzağıya serbestçe verilmelidir. Bu, buzağının işkembesinin gelişimi için kritik bir öneme sahiptir.
Buzağılar, gün içerisinde 1 kilogram yem tüketmeye başladıklarında sütten kesilebilir. Sütten kesilme, servis edilen sütün yavaşça azaltılması ile gerçekleştirilmelidir. Birden sürün kesilmemesi gerekir. Buzağının sütten kesilmesi gerçekleştikten sonra, buzağı konsantre yeme yönelene kadar 1 hafta diğerlerinden ayrı tutularak bireysel bir kulübeye aktarılmalıdır. Bu durum, buzağının stresini azaltır. Bu sebeple, toplu ahırlara geçişte meydana gelebilecek hastalıkların oranı azaltılabilir. Bu dönemde buzağıya verilen başlangıç yemine yavaş yavaş buzağı büyütme yemi karıştırılması gerekir. Bu durum, buzağının toplu ahırlara geçişe kolay alışabilmesini sağlar.
Düve Besleme
Büyükbaş hayvanların sağlıklı bir vücuda sahip olabilmesi için gelişiminin %50’sini etkileyen ilk aylık döneme, %25’ini etkileyen 1 yaşına kadar geçen süreye, son %25’ini etkileyen ise 3 yaşına kadar geçen süreye önem verilmesi gerekir. Dişi hayvanların damızlık yeteneklerini geliştirmek ve gereksinimlerini dengeli olarak karşılayabilmek için uygulanan beslenme programı önemlidir.
Düvelerin tohumlama yaşına kadar geçen sürede boylanmaları, gebelik kabiliyetleri ve meme dokudu gelişimi adına yağlılık seviyeleri kontrol edilmelidir. Düvelerin gebelikten doğuma kadar geçen sürede gelişmesi ve yavrunun besin ihtiyaçlarının karşılanması için doğru bir beslenme programı hazırlanmalı ve programa uyulmalıdır.
Kuru Dönem Beslenme
Kuru dönem, sağılan hayvanlar için meme dokusu, hayati organların maksimum verim kabiliyetine bağlı olan deformasyonların onarılması gereken zamanı sağlar. Bu zaman dilimi içerisinde; başarılı bir doğuma, kaliteli ağız sütü üretimine, yeni sağım döneminde yüksek süt verimine hazırlık yapılır.
Kuru dönem beslenmesinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde; zor doğum ve sonrasında üreme performansı düşüşleri, süt humması, ketozis, mide dönmesi, sonun atılamaması için hastalıklar meydana gelebilir. Bu duruma bağlı olarak kayıplar yaşanabilir.
Kuru dönem, normal olarak buzağılamaya 60 gün kala başlar. İlk 40 gün, meme ve iç organların dinlenmesiyle, son 20 gün ise doğum sırasında ve sonrasında yaşanan döneme hazırlık yapılması ile geçmelidir.