Kolostrum, doğumdan hemen sonra salgılanan ilk süttür. Bu süt, yeni doğan buzağıların sağlığı için önemlidir. İmmunoglobulinler, sitokinler, besin elementleri ve büyüme etmenlerini içeren kolostrum, yeni doğanlarda bulaşıcı maddelere karşı ilk korumayı sağlar. Yeni doğanların ilk 24 saatinde ideal kalitedeki yeterli kolostrumu almasının önemi büyüktür.
Bu ilk anne sütünün içeriğinde yer alan immunoglobulinler annenin karnından meme bezlerine taşınması, doğumdan haftalar önce başlar. Doğumdan 1 ile 3 gün arası bir zaman dilimi öncesinde en yüksek seviyeye erişir. Doğuran inekler, doğumdan sonra ilk bir hafta kolostrum salgılar. Kolostrum, yeni doğan buzağıların sağlıklı bir şekilde büyümesi için büyük bir öneme sahiptir. Kolostrum, içerdiği antikor sistemi ile geniş bir antimikrobiyal etkiye sahiptir. Yeni doğanların kendi bağışıklığı olgun bir hale gelene kadar buzağıda pasif immunite sağlar.
Kolostrumun Faydaları Nelerdir?
Kolostrum, buzağının zengin bir besin içeriği alması için önemli bir öğündür. Protein, vitamin, yağ ve enerji açısından yüksek bir değere sahiptir. Yeni doğan buzağıların ilk dışkısını kolaylıkla atabilmesine yardımcı olur.
Doğumdan sonra ilk 3 ile 5 gün içerisinde meme bezlerinden salgılanan kolostrum; fiziksel ve kimyasal bileşimi normal süte göre farklılık gösteren bir süttür. Normal süte göre antikor, kazein, albümin globülin ve mineral maddelerce daha zengin olan bir sıvıdır.
Kolostrum, laktasyon geçtikçe 3 ile 10 gün içerisinde bileşimi değişikliğe uğrayarak normal süt haline dönüşür. Yüksek seviyede antikor içeren kolostrumu buzağının ilk 24 saatte içmemesi durumunda hayatta kalma şansı düşüktür.
Yeni doğanlara kolostrumun doğum sonrasında uygun sıcaklıkta içirilmesi gerekir. Bu sıcaklık 38 ile 40 derece arasındadır. Yeni doğan buzağı, kolostrum içmiyorsa gereken ekipmanlar ile sütün titizlikle içirilmesi sağlanmalıdır.
Ağız sütünün kalitesini etkileyen çeşitli etmenler vardır. Bunlar; annenin geçirdiği hastalıklar ve laktasyon sayısı ile direkt olarak ilişkilidir. İlk doğumu yapan ineklerdeki lgG değeri, ikinci veya üçüncü doğumu yapan ineklere göre düşük olabilir. Bu durumun sebebi, laktasyon ilerledikçe ineklerin çevre interaksiyonuna uyum sağlaması ile ilişkilendirilir. Yeni doğum yapan annenin hastalık geçmişinde mastitis varsa yeni doğuran farklı bir anneden kolostrum alınıp buzağıya içirilmelidir.
Anadolu Hayvancılık, kolostrum pastörizatörü ile ağız sütünün pastörizasyonunu sağlamaktadır. Kolostrum pastörizasyonu müşterilerine ayrıca kolostrum poşeti hizmeti de sağlar. Kolostrum pastörizatörü ve kolostrum poşeti satın almak için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.