Antraks hastalığı; sığır, koyun, keçi gibi çiftlik hayvanlarında sıklıkla görülen bulaşıcı hastalıklardan biridir. Şarbon olarak da adlandırılan bu hastalık, sığırlarda dalak şişmesi ile karakterize edilen bir bulaşıcı enfeksiyondur. Toprakta uzun süre hayatta kalma özelliğine sahip Bacillus anthracis adlı bakteri, antraks hastalığının ana etkenidir. Hayvanlar arasında hızla yayılma özelliğine sahip olan antraks hastalığı, çitçiler arasında dalak, çoban çıbanı veya karakabarcık olarak da adlandırılır.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Nedir?
Antraks veya şarbon, toprakta ve hayvan doku artıklarında uzun süre hayatta kalma özelliğine sahip bir mikroorganizma sebebiyle otla beslenen hayvanlarda görülen bulaşıcı enfeksiyon türlerinden biridir. Sığırlarda antraks hastalığı, sıklıkla görülebilir. Bu nedenle çiftçileri korkutan bir hastalık türüdür.
Antraks hastalığı tedavisi uygulanmadığı takdirde hayvanlar arasında hızla yayılarak ekonomik kayıplara neden olur ve hayvanların refahını tehdit eder. Ayrıca antraks hastalığı hayvanlardan insanlara da bulaşabilir.
Antraks hastalığı hayvanlar arasında sindirim sistemi, solunum yolu ve deri yoluyla bulaşabilir. Bakteriyi taşıyan ot, su, yem gibi gıdaların tüketilmesi sonucunda hayvanlar sindirim yolu ile bakteriyi almış olur. Hayvanlar arasında nadir görülen solunum yolu ile bulaşma şekli ise genellikle enfeksiyonun hayvanlardan insanlara bulaşmasına sebep olabilir. Öte yandan hayvanlar derilerinde oluşan ısırık, kırpma, sıyrık, çizik gibi yaralardan bu bakteriyi kapabilir.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Sığırlarda antraks hastalığı belirtileri, hastalığın formuna ve hayvanın vücuduna bulaşma yoluna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Antraks hastalığı belirtileri, yaygın olarak deri antraksı ve solunum yolu antraksı olarak iki formda değişiklik gösterir:
- Deri antraksında bakteriden etkilenen bölgede şişlik ve kızarıklık görülebilir.
- Ardından şişlik oluşan bölge içinde su dolu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar zamanla yara haline gelir.
- İlerleyen süreçte yara çevresinde siyah bir nekroz bölgesi oluşabilir.
- Antraks (şarbon) hastalığına yakalanan hayvanlarda halsizlik ve iştah kaybı gibi genel belirtiler görülebilir.
- Solunum yolu antraksı, hayvanlarda ani ölümlere neden olabilir.
- Hayvanlarda nefes almakta zorlanma, solunum güçlüğü ve hızlı solunum gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Antraks hastalığı, sığırlar ve diğer hayvanlar için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle, sığırların sağlığını korumak ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla aşılamaların yapılması ve çevresel faktörlerin düzenlenmesi gibi etkili önlemler alınması önemlidir. Uygun veteriner hekimlik hizmetleri ve hastalıkla mücadele yöntemleri ile antraks hastalığına karşı başarılı bir mücadele yürütülebilir.
https://anadoluhayvancilik.com/
Kaynak: https://isparta.tarimorman.gov.tr/