Büyükbaş hayvanların ayaklarında oluşan hastalıklar, hayvan yetiştiricilerinin sıklıkla karşılaştığı sorunlar arasında yer alır. Özellikle süt sığırlarının ayaklarında görülen hastalıklar, sığırların kilo kaybetmesine neden olabilir. Aynı zamanda sığırlarda ayak hastalıkları; hayvanların süt verimini, beslenme sıklığını, ömrünü ve üreme verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple yetiştirilen hayvanların ayaklarının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.
Sığırlarda Ayak Hastalıkları Nelerdir?
Hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip olan sığırlarda sıklıkla görülen ayak hastalıkları; hayvanların sağlığı, refahı ve verimliliği üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Sığırların yaygın olarak yaşadığı ayak hastalıkları nedenleri farklılık gösterebilir. Ancak ayak hastalıklarının doğru yöntemler ile tedavi edilmesi, hayvan sağlığı ve verimliliği açısından son derece önemlidir.
Çatlak Ayaklar
Sığırların ayaklarının altı, çeşitli sebepler ile çatlayabilir. Ayak tabanında derin çatlaklar oluşması; ağrı, enfeksiyon riski ve yürüme zorluklarına neden olabilir. Sığırların çatlayan ayaklarının tedavisi için etkilenen bölgenin temizlenmesi, düzeltilmesi ve uygun bir pansuman veya koruyucu kaplama kullanılmasını gerekebilir.
Ayak Ülserleri
Ayak ülserleri, sığırlarda yaygın olarak görülen bir diğer sorundur. Ayaklar çok yumuşak veya çok sert bir yapıya sahipse çatlaklar oluşabilir. Oluşan çatlaklar ise ayakta enfeksiyonlar, apseler veya taban ülserleri oluşmasına sebep olabilir. Uzun süreli baskı, nemli ve kirli ortamlar, yanlış beslenme gibi faktörler sığırların ayaklarında ülser oluşmasına sebep olabilir. Ayak ülserlerinin tedavisinde; temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması ve veteriner hekimin önereceği bir pansuman, antibiyotikler veya ayak blokları kullanılabilir.
Ayak Çürüğü
Genellikle sert tabanlı ayaklarda oluşan bu rahatsızlık, genellikle duraklı ahırlarda veya talaşın yoğun olarak kullanıldığı alanlarda meydana gelir. Ayak çürüğü ayağın üst bölgesinde saç çizgisinden aşağıya doğru uzayan ve ayakta nispeten yüksek enfeksiyonlara neden olabilen çatlaklar oluşmasına sebep olabilir. Ayak çürüğü tedavisinde antibiyotik uygulamanın yanı sıra bölgesel tedavi de uygulanabilir. Tahriş olan bölge yıkanarak çatlaklar tam anlamıyla temizlenmelidir. Antibiyotiklerin veya antiseptiklerin belirli formları kullanıldıktan sonra ayak temiz bir bezle sarılarak bir süre kuru kalması sağlanmalıdır.
Ayak Artriti
Sığırlarda ayak artriti, ayak eklemlerinin iltihaplanmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Sert zeminler, düşük hijyen koşulları, yaralanmalar ve yanlış beslenme ayak artriti riskinin artmasına neden olur. Ayak artriti tedavisine antibiyotikler, ağrı kesiciler, anti-enflamasyon ilaçların yanı sıra hijyenik koşulların da sağlanması önemlidir.
https://anadoluhayvancilik.com/
Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunivbd/issue/2915/40382